İl Müftüsü Hıdır Bayrak'ın Yaşlılar Haftası Mesajı

Burdur İl Müftüsü Hıdır Bayrak 18-24 Mart Yaşlılar Haftası münasebetiyle bir mesaj yayınladı. Hıdır Bayrak'ın mesajı şöyle:

"Kuran-ı Kerim insanın geçirmiş olduğu hayat evrelerine dikkat çeker ve şöyle buyurur;  “ Sizi önce topraktan, sonra nutfeden, sonra kan pıhtısından yaratan, sonra erginlik çağına ulaşmanız, sonrada yaşlanmanız için sizi bebek olarak dünyaya getiren Odur…” (Mümin:67)

Ayette bildirildiği şekilde doğum ve ölüm gibi yaşlılık da ilahi bir kanun gereğidir. Ömrü vefa eden kişi kendisini birde bakmışsın yaşlılık potasında buluvermiştir.

Yaşlılık hayatın kaçınılmaz bir gerçeği ise kendimizi o günlere hazırlamalıyız. Yaşlılık dönemini verimli, sevimli ve iyi geçirmek bizim elimizde. Peygamberimizin “İhtiyarlık gelmeden gençliğin kıymetini bil.” Buyruğuyla gençliğimizden yaşlılık günlerine dünyamız için yaptığımız gibi ahiretimiz içinde Allaha kulluk ve salih amellerle yatırım yapmalıyız.

Yaşlılık ikinci bir çocukluk dönemidir. Çünkü yaşlılıkta psikolojik ve fizyolojik bir takım zayıflamalar meydana gelmektedir. Peygamber (sav.) bu konuda “Allah’ım acizlikten, tembellikten, korkaklıktan ve ihtiyarlıktan sana sığınırım.” Dualarıyla yaşlılıktan Allaha sığınmaktadır.

Yaşlılara saygı ve hürmet gösterilmesini öğütleyen peygamber (sav) şöyle buyurmaktadır: “Küçüklerine acımayan, büyüklerine saygı göstermeyen bizden değildir.”

Mevlana yaşlılığın belirtilerini şöyle tanıtır:

Yaşlılıkta berbatlaşır, saçlar dökülür çıplak kalır.

Bir zamanlar naz ve eda ile salınan

Mızrak gibi o dümdüz o boy pos

Kocalıkta bükülür iki büklüm olur

Yay gibi eğilir de iki kat olur.

Lale renkli yüz yaşlılıkta safrana döner sararır.

Parıl parıl parlayan o saç o baş

Aslan gibi güçlüyken tükenir takatsiz kalır.

Yaşlılar duygusaldır. Aslında onlar bizden fazla bir şeyler istemiyorlar. İstedikleri biraz ilgi, biraz sevgi, kendilerini rahat hissedecekleri sıcak bir aile ortamı, sevecen bir bakış, içten bir tebessüm ve tatlı dil, güler yüz.

Yaşlılarımıza istenilen saygı ve sevgiyi göstermek hepimizin görevidir. 18-24 Mart Yaşlılar Haftası sebebiyle çevremizdeki yaşlılarımızı arayarak, bizzat ziyaret ederek gönüllerini alalım.

Bu duygu ve düşüncelerle Yaşlılar Haftasını kutlar, tüm yaşlılarımıza sağlıklı, huzurlu ve hayırlı ömürler geçirmelerini Cenab-ı Allah’tan temenni ederim. " 21/03/2016

Hıdır BAYRAK

İl Müftüsü