Tevhid ve Değerler Ekseninde Birlik Konferansı

Burdur İl Müftülüğü tarafından düzenlenen "Kutlu Doğum Haftası” etkinleri kapsamında MAKÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet ONAY tarafından Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans Salonunda “Tevhid ve Değerler Ekseninde Birlik”  konulu konferans verdi.

Konferansa Vali Yardımcısı İsmail Kaya, İl Müftüsü Hıdır Bayrak, eşi Hatice Bayrak, MAKÜ Genel Sekreteri Ali Nihat Gündüzalp, Müftü Yardımcıları Halil Taş ve Mehmet Gündoğdu, daire amirleri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, Müftülük Personeli, Din Görevlileri, Kur’an Kursu Öğreticileri ve vatandaşlar katıldı. Program öncesi vatandaşlara Burdur İl Müftülüğü Tasavvuf Musiki Korosu tarafından ilahi dinletisi sunuldu.

Ulu Camii Müezzin Kayyımı Halil Özel tarafından okunan Kur’an-ı Kerim’in ardından programın açılış konuşması Burdur İl Müftüsü Hıdır Bayrak tarafından yapıldı. Bayrak konuşmasında kısaca şunları ifade etti “Âlemlere rahmet olarak gön­derilen Sevgili Peygamberimiz (s.a.v)’in çağlar üstü örnekliğini ve Rahmet yüklü mesajlarını tüm insanlıkla buluşturmak için “Kutlu Doğum Haftası” adı altında birçok etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bu yıl 09 – 20 Nisan 2016 tarihleri arasında kutlanacak olan Kutlu Doğum Haftasını “Hz. Peygamber, Tevhid ve Vahdet” teması ve “İnsanlığı yüceltmek, insanlığı diriltmek ve insanlığı yaşatmak için gelin birlik olalım” çağrısı etrafında idrak edeceğiz. İslam coğrafyası günümüzde, tarihinin en zor süreçlerinden birini yaşamaktadır. Ümmetin ocağına ateşler düşmüş, fitne ve tefrika ateşi İslam coğrafyasını her taraftan kuşatmıştır. Müslümanların kanı dökülmekte, masum canlar heder olmakta, İslam kültür ve medeniyeti talan edilmekte, Müslümanların izzet ve onuru tarihte hiç olmadığı kadar bizzat birbirlerinin eliyle yok edilmektedir. Yaşanan kargaşa ortamı bütün dünyada İslam ve Müslüman algısını tahrip etmektedir.

Günümüzde Müslümanlar her zamankinden daha fazla Tevhid ve Vahdeti anlamaya, kavramaya ve yaşamaya ihtiyaçları vardır. Bu vesileyle Mü’minlerin Tevhid inancına dayalı Vahdeti gerçekleştirmek için gayret etmeleri de artık kaçınılmaz bir zorunluluk haline gelmiştir. İlk Peygamber Hz. Âdem (a.s.) den son Peygamber, bizim Peygamberimiz  (S.A.V.)’e kadar gönderilen tüm Peygamberlerin ortak gönderiliş gayesidir Tevhid. Tevhidin toplumsal hayatımızdaki karşılığı vahdettir. Vahdet; kardeşliktir, dostluktur, sevgidir, saygıdır, birlikte yaşamadır, paylaşmadır, yardımlaşmadır, dayanışmadır, ortak değerler etrafında toplanma ve ortak ideallere yönelerek her türlü çıkarı, menfaati, dünyevi menfaati reddederek Tevhid sancağı altında toplanmadır. Şüphesiz ki Allah’ın dini, Allah’ın birliği ve Ümmetin birliği üzerine kurulmuştur.”

Prof. Dr. Ahmet Onay “Tevhid ve Değerler Ekseninde Birlik”  konulu konferansında İslam dininin temel gayesinin insanları güzel ahlak sahibi yapmak olduğunu söyledi. Medine döneminde inen ayetlerin neredeyse tamamının İslam toplumunun ahlaki temellerinin inşası ile ilgili olduğunu söyleyen Onay, Allah-u Teâlâ’nın Müslümanları değerler etrafında bir olmaya çağırdığını ifade etti. Prof. Dr. Ahmet Onay konuşmasının devamında “İslam’ın ilk temel değeri eğitimdir. İnanan Mü’minlerin ilk olarak eğitim etrafında birlik olması gerekiyor. Birlik olmak değerler etrafında birleşmektir.

Müslüman Müslümanın kardeşidir. Hz. Peygamber kardeşliğin nasıl olması gerektiğinin bizlere açıklıyor. Müslüman Müslümana zulmetmez, onu tahkir etmez, birbirine haset etmez, ayıp araştırmaz, zan üzerine konuşmaz ve hareket etmez, Müslüman kardeşinin malına, canına ve ırzına ters bakmaz, satışı üzerine satış yapmaz, birbirine sırt çevirmez ve üç günden fazla küs durmaz. Tüm Müslümanların Hz. Peygamberin açıkladığı bu kardeşlik ilkeleri çerçevesinde birlik olmaları gerekmektedir.

Kur’an bize geçmiş ümmetlerin kıssalarından bahseder. Bu kıssalar bizlerin ders alması için zikredilmiştir. Kıssalarda anlatılan kavimler küfür, zulüm, tekebbür, azgınlık vs. sebeplerden helak olmuşlardır. Ahlaki değerlerden uzaklaşan bu kavimler helak olmuş ve tarih sahnesinden silinip gitmişlerdir. Ahir zaman İslam ümmetinin hüsranının fitne olduğunu Hz. Peygamber bizlere çağlar öncesinden haber veriyor. Gelişen iletişim teknolojisi sayesinde günümüzde haberler kısa sürede geniş kitlelere ulaşabilmektedir. Fitnenin önlenmesindeki yegâne engel salih ameldir. Fitneye karşı imanla ve salih amelle karşı koymak gerekir. Kur’an ve hadisler devamlı olarak salih amel üzerinde durmuştur. Allah-u Teâlâ Asr Suresinde inananların birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye etmeleri gerektiğini bildiriyor. Geçmişte olduğu gibi şimdi de bu ümmetin en büyük imtihanı fitnedir. İslam toplumunun içine atılan fitne tohumlarına karşı devamlı uyanık olmak durumundayız.” diyerek konuşmasının tamamladı.

Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle Kur’an Kursu öğrencileri arasında yapılan Hadis Yarışmasında birinci olan Askeriye Bölge Yatılı Kur’an Kursu Öğrencisi Bilal Polat, ikinci Şirinevler Kız Kur’an Kursu öğrencisi Amine Kübra Mercan ve üçüncü Sucular Yatılı Erkek Kur’an Kursu Öğrencisi Mahmut Emre Üzümcü’ye ödülleri Vali Yardımcısı İsmail Kaya, İl Müftüsü Hıdır Bayrak ve MAKÜ Genel Sekreteri Ali Nihat Gündüzalp tarafından verildi.

İl Müftüsü Hıdır Bayrak’ın misafirlere gül takdiminin ardından program sona erdi. Çıkışta vatandaşlara gül ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Kutlu Doğum Haftasına özel hazırlanan kitaplardan hediye edildi.